Ropa 2 bew

Automatisatie

Automatische aan- en afvoer van metaalonderdelen met manipulatierobot

De vierde robot die door Fraxinus bij Ropa werd geïnstalleerd is gekoppeld aan een metaalbewerkingsmachine.

Volcontinu proces in tweeploegensysteem

Bij Ropa werkt men in een tweeploegensysteem en is de lengte van de kettingbaan gebaseerd op de overbrugging van de nacht. ’s Avonds worden de laatste stukken klaargelegd ter verwerking, ’s morgens liggen een heel aantal afgewerkte stukken klaar om door de operator te worden gemeten en gecontroleerd.

Dit biedt heel wat voordelen:

  • Er kan doorgaans iets meer tijd genomen worden om de stukken te draaien, wat de stabiliteit van het productieproces ten goede komt.
  • De machine koelt niet af waardoor de vroege ploeg ’s morgens meteen kan heropstarten en er geen maatvariatie ontstaat door het opwarmen en afkoelen van de machine. Hierdoor is het eerste bewerkte stuk meteen goed en hoeft de operator niet bij te sturen.

Deze werkwijze vergt een ander denkproces. “Vroeger werd gekeken naar de maximale output van de machine om het productieproces te organiseren, maar vandaag houden we in de eerste plaats rekening met de maximale output van de operator.”

Jarenlange samenwerking leidt tot voortdurende optimalisatie

Ropa werkt al sinds 2006 met Fraxinus samen. Intussen hebben we er drie robots geïnstalleerd. “We appreciëren hun no-nonsensestijl en hanteren beiden graag het KISS-principe: de werking van de machine is belangrijker dan de toevoeging van de laatste high-techsnufjes. We leren beiden ook voortdurend bij waardoor elke nieuwe robotcel een evolutie kent ten opzichte van de vorige.”

Ropa 1

Geïnspireerd voor jouw robotproject?

Kan een robot ook een efficiëntieslag voor jouw productieproces betekenen? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

This site uses cookies to improve your experience. More info

You are using an outdated browser.

Please update your browser to ensure this website works correctly

Update my browser now!