Fraxinews 2022 Bekina Boots 01 small

Na het productieproces kozen jullie ervoor om ook de afwerking van de laarzen te automatiseren. Een noodzaak?

Thomas Vanderbeke: “Inderdaad. We liepen stilaan tegen onze maximumcapaciteit aan. Om de verwachte groei voor de komende jaren aan te kunnen, drong verdere automatisatie zich op. Met de nieuwe installatie vangen we eerst en vooral een vijftal manuele handelingen op waardoor het afwerkings- en verpakkingsproces sneller gaat. Daarnaast kunnen we de laarzen ook stabieler afwerken. Het laseren van de unieke code op de binnenkant van de laars en het tamponneren van ons logo op de buitenkant, gebeurt nu ook volledig machinaal en dus telkens op exact dezelfde plaats op de laars. Twee vliegen in één klap!”

Frederiek Vanassche: “Bovendien werd er in de installatie ruimte voorzien om extra bewerkingsstations toe te voegen. Op die manier zijn we voorbereid op een hogere productie en nog meer doorgedreven automatisatie in de toekomst.”

Thomas: “Toekomstbestendigheid was een belangrijke vereiste voor de installatie. Zoals we het al van Fraxinus gewoon waren, hadden jullie snel door wat we zochten en werd de installatie al in de offertefase vrij ver uitgewerkt. Door deze grondige voorbereiding waren wij gerustgesteld dat de installatie effectief aan de nodige verwachtingen zou voldoen.”

Dat is fijn om te horen! Naast de handelingen op zich, boeken jullie met de nieuwe installatie ook een grote tijdswinst bij het wisselen van de ene naar de andere bewerkingspost.

Frederiek: “Klopt! Vroeger hadden we drie minuten stilstand als er een wissel plaatsvond tussen twee soorten laarzen in de machine, en moest de volledige lijn wachten. We werken in relatief kleine batches, waardoor we zo’n 30 à 40 keer moeten wisselen per dag. Dankzij de ingebouwde RFID-technologie moeten we niet meer manueel ingrijpen bij een wissel. Op het ogenblik dat de operator de laars klaarzet op de afwerkings- en verpakkingslijn, wordt de tag door het systeem uitgelezen en verschijnt alle informatie over de laars. In plaats van alle bewerkingen zelf te moeten instellen, hoeft de operator enkel nog te bevestigen, en intussen blijft de installatie draaien. Hiermee winnen we gemakkelijk een uur per dag!”

RFID-technologie in een laars, dat is iets nieuws?

Thomas: “RFID maakt elke laars 100% traceerbaar van bij de start van de productie tot end-of-life van de laars, en dat is inderdaad een unicum in de veiligheidsschoenen- en laarzenmarkt. Enerzijds stelt ons dat in staat om, in geval van een vroegtijdig defect, een laars te identificeren en onze kwaliteit te verbeteren op basis van terugkoppeling uit de markt. Anderzijds biedt die RFID-tag tal van mogelijkheden voor de toekomst. Momenteel doen we voor een voedingsbedrijf onderzoek naar een systeem waarbij de RFID-tag in de laars gebruikt zou worden om de deuren in hun productie handenvrij te openen. De tag wordt dan een soort badge, maar dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij RFID een toegevoegde waarde kan bieden.”

Mogen we dit beschouwen als een warme oproep om samen te innoveren?

Thomas: “Absoluut. Wie ideeën heeft, zowel voor onze laarzen als voor de volledige Bekina Groep, mag mij altijd contacteren!”

Staat genoteerd!

DE LOOP
IN EEN NOTENDOP

door Wesley Poissonnier (project engineer Fraxinus)

“De verschillende bewerkingsposten worden met elkaar verbonden door een carrouselsysteem met lineaire motoren. Elke laars wordt automatisch op een losstaand karretje geplaatst, zodat deze voor de verschillende bewerkingen juist gepositioneerd kan worden. We starten bij het laseren van de code aan de binnenkant van de laars. In de tweede post wordt deze ontvet en het logo aan de buitenkant getamponneerd. Vervolgens wordt een hangtag met informatie aan de laars bevestigd en hangt de banderolleermachine een strip errond. Tenslotte neemt een robot het paar af en plaatst ze op een bufferband. Aan het einde van de band neemt een operator de laarzen manueel af om ze in een doos te steken.”

DE SLEUTEL
TOT SUCCES

door Hans Van Essche (CEO Fraxinus)

“Je ziet, we combineerden een variatie aan handelingen die binnen een korte takttijd uitgevoerd moeten worden. Bovendien is de manipulatie van een semiflexibel product geen evidentie. Doorgaans is 20 à 30% van een project nieuwe materie voor ons, hier lag dat percentage een stukje hoger. Opnieuw lag de sleutel tot succes in twee zaken die in élk project terugkeren: het zo eenvoudig mogelijk houden van elke stap in het complexe geheel en goed luisteren naar de expertise van de klant zelf.”

Fraxinews 2022 Bekina Boots 01 small

FACTS & FIGURES

LOCATIE
Productie, marketing en verkoop in Kluisbergen
Logistiek centrum in Chicago voor toelevering in VS

PRODUCTIECAPACITEIT BEKINA BOOTS
750.000 paar laarzen per jaar

AFZETMARKT
Wereldwijd in 80 landen

JAARLIJKSE OMZET GROEP
38 miljoen euro

AANTAL MEDEWERKERS
Bekina Groep: 110, Bekina Boots: 60

meer info op www.bekina-corporate.be

LAAT JE INPAKKEN DOOR ONZE OPERATIONAL EXCELLENCE

Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

LET'S MEET

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!