3125 Fraxinews Cebeo 07 edit

Het zijn spannende maanden geweest voor jou, Piet!

“Dat is zeker! Niet enkel voor mij, maar ook voor mijn collega Wim Haemelynck, die verantwoordelijk is voor de bouw van het CDC. Momenteel zijn we in volle afwerkingsfase en worden de installaties getest. Midden november zullen de eerste pakketten richting onze 53 winkels en enkele grote klanten vertrekken.”

De logistieke flow achter het project is revolutionair te noemen.

“Klopt. Het CDC is het referentieproject binnen de Sonepar-groep, waar Cebeo deel van uitmaakt, en zal wereldwijd als voorbeeld dienen voor de ontwikkeling van nieuwe magazijnen in onze groep. De focus van het logistieke concept ligt op consolidatie: meer dan 80% van de bestelde materialen worden vanuit verschillende zones gelijktijdig samengebracht.”

Hoe zit het proces in elkaar?

“We hebben al onze materialen in vier grote zones verdeeld. Zo is er een zone voor kabels op bobijnen, zowel voor de kabels met standaardafmetingen als voor de op maat versneden kabels voor klanten. Daarnaast hebben we het VNA-magazijn (Very Narrow Aisle) voor grote dozen en pallets, het bakkenmagazijn voor klein materiaal (OSR) en de long goods (lengtes > 2 meter). ’s Morgens worden lege kooien via de goederenliften naar de eerste verdieping gebracht. Tijdens het picken en verpakken van de kleine materialen in recycleerbare bakken uit het OSR-magazijn, worden er conveyable materialen vanuit het VNA-magazijn op een pallet via een liftinstallatie van Fraxinus naar boven gebracht. De doos wordt van een pallet op een tray gelegd en gaat, net zoals de kleine bakken, richting de consolidatiezone, waar 504 uitsluiskanalen voorzien zijn.”

Laat ons even inzoomen op de VNA-zone. Hoe worden de goederen vervoerd?

“In deze zone vult een operator de pallets, om deze vervolgens af te zetten aan de kettingconveyor. De pallets leggen zo’n 20 meter af en gaan vervolgens rechtstreeks via de lift naar de eerste verdieping. Boven is een hoekovergave voorzien en komen de pallets uit op de mattenconveyor, waar ze worden gepickt en geconsolideerd met de materialen vanuit het OSR-magazijn.”

Tijdens de engineeringsfase hebben we het ontwerp nog bijgestuurd.

“Klopt. Aanvankelijk zouden we de pallets met een heftruck op hoogte brengen, maar op een gegeven moment gaven jullie aan dat dit te omslachtig zou zijn. Toen hebben we meteen de koppen bij elkaar gestoken en namen we samen de nodige tijd om een alternatief uit te denken. Uiteindelijk zijn we tot de oplossing gekomen met de in de grond verwerkte kettingconveyors en liftinstallatie, wat stabieler en veiliger is.”

Als het nodig is, moet je durven schakelen. Dan komt onze directe stijl goed van pas.

“Inderdaad. Hoewel we door jullie referenties bij o.a. Umicore en Pasfrost werden overtuigd om samen te werken, appreciëren we toch ook in het bijzonder jullie heldere aanpak en communicatiestijl. Fraxinus denkt niet alleen mee vanuit de best mogelijke oplossing op maat van de klant en zijn project, maar er worden ook geen paraplu’s opgestoken: iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid.”

Wanneer je een cruciaal onderdeel in een logistiek proces wordt toevertrouwd, is dat de enige juiste werkwijze. Eerder noemde je onze tweede installatie, de goederenliften, de achillespees van het distributiecentrum.

“Dat zijn ze absoluut. ’s Morgens worden de kooien naar boven gebracht om ze te vullen, ’s namiddags keren ze gevuld terug naar beneden en worden ze bij de juiste poort afgezet voor expeditie. Deze liften moeten feilloos werken om tijdig te kunnen leveren. Daarom stonden we er dan ook op dat de twee liften bij de in- en outbound 100% van elkaar gescheiden zijn. Elke lift heeft zijn eigen veiligheden en PLC’s. Enkel de noodstop is gekoppeld. Als er één lift defect is, kunnen we dus nog steeds de andere gebruiken.”

En er is ook al aan de toekomst gedacht.

“De installatie is reeds voorzien op twee bijkomende liften, zodat we later met vier liften kunnen werken. Op die manier houden we de implementatietijd van de nieuwe liften korter en kunnen de twee bestaande liften operationeel blijven. Het volledige CDC is trouwens nu al ingericht met het oog op groei: alles is aanwezig opdat we kunnen blijven draaien zonder de productie stil te leggen.”

Bij wijze van afsluiter lichten we graag nog enkele technische details van de installaties uit. Wat zijn de highlights?

“We werken met mattenconveyors die verzonken zijn in de vloer. Hierdoor kunnen onze operatoren makkelijker en veiliger navigeren met pallets. Daarnaast werken we uitsluitend met platte riemen voor de hefbeweging van de liften, gezien deze onderhoudsvriendelijker zijn dan kettingen en staalkabels. Ten slotte zijn de goederenliften zo ingesteld dat de operatoren zelf kunnen bepalen of de goederenflow van de liften dalend of stijgend is. De indicatorlampen met pijlen signaleren visueel hoe de lift is ingesteld. Hierdoor vermijden we dat de lift blokkeert door foute onderlinge communicatie.”

Jullie zijn momenteel volop aan het testen en versturen binnenkort de eerste bestellingen. Hoe verloopt dit?

“Tegen dat deze krant verschijnt, zullen we al volop gestart zijn. Eens de eerste verzendingen zijn gebeurd, zullen we stap per stap het volledige magazijn van Moeskroen naar Blandain verhuizen.”

We wensen jullie veel succes!

3125 Fraxinews Cebeo 01

OVER HET CDC

Sinds het najaar van 2023 levert Cebeo vanuit het nieuwe Cebeo Distrubition Center (CDC) in Blandain uit aan zijn 53 filialen in België, en rechtstreeks aan klanten en op werven. Er zullen bij opstart 110.000 magazijnlocaties zijn en er kan uitgebreid worden tot meer dan 1 miljoen locaties.

Het CDC is voor Cebeo een zeer strategisch project, waarmee het een antwoord biedt aan de sterke groei. Door te automatiseren zal de doorlooptijd enorm verkorten en kan het bedrijf bijkomende services voor zijn klanten ontwikkelen.

Met het CDC mikt Cebeo op een ‘Excellent’-certificering van BREEAM. Dat betekent dat ze serieuze inspanningen leveren op het vlak van o.a. de aanplanting, groene energie en duurzaamheid. Zo werkt het CDC uitsluitend met ‘returnable totes’ en worden karton en plastic verleden tijd. Voor de medewerkers zal het CDC een moderne, ergonomische en aangename werkomgeving zijn.

3125 Fraxinews Cebeo 10

OVER CEBEO

Cebeo, met hoofdkantoor in Waregem, is Belgisch marktleider in de distributie van elektrotechnisch materiaal voor elektriciens en HVAC-installateurs. Het bedrijf maakt deel uit van het Franse familiebedrijf Sonepar en is toonaangevend op het vlak van dienstverlening aan de klanten met een reeks aan value added services, zoals expressleveringen op dezelfde dag, levering van grote volumes, ...

Geïnspireerd voor jouw logistiek?

Op zoek naar logistieke excellentie? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!