Distrilogistique palletwikkelaar by Fraxinus

EEN EERSTE AUTOMATISATIE VOOR DISTRILOGISTIQUE

Extra is gespecialiseerd in onderhoudsproducten en koopt grote loten aan die bij voorkeur in house verwerkt worden. Door de schaalvergroting van de Extra-winkels was dat logistiek echter niet meer haalbaar. Daarom ging de logistieke afdeling Distrilogistique op zoek naar een oplossing om de interne werking te optimaliseren. En die lag voor de hand: het wikkelen van de palletten moest sneller om de wachttijden van de pickers te verkorten.

Pavel Campens, Distrilogistique: "Tot 2017 wikkelden we alle palletten handmatig, waarna we geïnvesteerd hebben in een stand-alone armwikkelaar. Daarmee nam het volledig inpakken nog twee minuten in beslag, wat oploopt als je dagelijks tweehonderd palletten wikkelt. Met een automatisch systeem konden we die tijd halveren.”

DÉ UITDAGING VOOR DEZE WIKKELAAR

De producten zijn niet allemaal uniform: een pallet kan gevuld zijn met verschillende vormen van dozen, zakken, producten en zelfs met los meubilair. De wikkelaar moest dus flexibel zijn en de volledige lading goed beschermen. Het systeem omvat daarom een topveldispenser, die de pallet bovenaan bedekt met een laag folie, die zich automatisch mooi over de goederen drapeert.

DE FLOW VAN DE SLIMME WIKKELAAR

  1. De te wikkelen palletten worden met een vorkheffer op de opzetrollenbaan op een hoogte van 80 mm geplaatst.
  2. Daarna brengt een liftsysteem de palletten naar een hoogte van 500 mm.
  3. Eens gewikkeld - en eventueel gelabeld - gaan de palletten naar de uitvoer-bufferzone waar ze terug op een hoogte van 80 mm kunnen afgenomen worden.

De operator kan via een eenvoudig bedieningspaneel kiezen of de pallet met of zonder topvel en sterk of zwak gewikkeld moet worden, naargelang het type lading. Via datatracking houdt het systeem bij welke stappen elk pallet heeft doorlopen.

Het resultaat?

De wachttijden van onze pickers zijn aanzienlijk afgenomen gezien de nieuwe wikkelaar tot 60 palletten per uur aankan en zij intussen andere taken kunnen uitvoeren. Daarenboven gebeurt het wikkelen kwalitatiever: we hanteren dikkere folie en zowel de top als de pallet zelf worden automatisch meegenomen.

HET BEGIN VAN VERDERE AUTOMATISERING

Michiel Bellemans, supply chain manager bij Distrilogistique: "We zijn nu gestart met een basissysteem waar we op de toekomst nog aan kunnen verder bouwen. Een uitbreiding van het scansysteem en volautomatisch labelen zijn mogelijk zodra we daar nood aan hebben. Daarnaast is de installatie erop voorzien om in een later stadium een lift te integreren die de palletten rechtstreeks naar de laadkade kan doorvoeren.”

OVER DE SAMENWERKING MET FRAXINUS

Michiel: "We zochten een partner waarmee we op lange termijn konden samenwerken. Fraxinus dacht mee op maat van onze huidige infrastructuur en hield rekening met onze toekomstige mogelijkheden. Daarnaast werd er enorm ingezet op veiligheid waardoor de werkzone en het materiaal beter afgeschermd zijn dan voorheen."

Hans en Mathias begrepen waar we naartoe wilden en dachten mee op maat van onze huidige infrastructuur. We zijn nu gestart met een basissysteem waar we op de toekomst nog aan kunnen verder bouwen.

MICHIEL BELLEMANS

DISTRILOGISTIQUE

Distrilogistique 1

GEÏNSPIREERD
VOOR JOUW VERPAKKINGSLIJN?

Kan een slimme palletwikkelaar ook jouw verpakkingslijn optimaliseren? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!