Fraxinews 2023 Mc Three 5

“Het epicentrum van textiel en tapijt weven heeft zich de laatste decennia verlegd van het zuiden van West-Vlaanderen naar Turkije. Sindsdien moeten wij met Mc Three vooral het verschil maken door zeer regelmatig nieuwe producten uit te brengen en een onberispelijke service te leveren. Dit uit zich onder meer in het aannemen van zeer kleine bestellingen. Als privatelabel-leverancier werken we bovendien volledig op maat van de klant op het vlak van verpakking, labeling… Om deze hoge servicegraad te kunnen garanderen aan marktconforme prijzen, is de combinatie van een uitgebreid ERP-systeem met automatisaties zoals robotisering en hoogbouwmagazijnen noodzakelijk.”

Hoe zit het productie- en logistieke proces precies in elkaar?

“Wij produceren onze tapijten per kwaliteit, gezien één weefmachine één type kwaliteit kan weven. Door de kleine minimale bestelhoeveelheden kan het dus zijn dat er op één productierun tientallen klantenorders zitten. Pas aan de verpakking gaan we onze productie verdelen per klantenorder in standaardcontainers. Vroeger gebeurde dit manueel, nu verloopt de verdeling geautomatiseerd met de installatie van Fraxinus.”

Wat was de voornaamste aanleiding voor deze automatisatie?

“In de eerste plaats zorgt de installatie ervoor dat onze mensen ergonomischer en anders kunnen werken. In plaats van zelf duizenden tapijten op te rapen en te stapelen, zullen ze nu een eerder controlerende functie hebben en kunnen we met het bestaande team meer orders aan. Daarnaast verkleinen we het risico op menselijke fouten, waardoor onze productiezekerheid gewaarborgd is. Ten slotte zorgt deze installatie voor een grotere scheiding tussen de operator en de logistiek, wat de veiligheid van onze medewerkers ten goede komt.”

Jullie hadden al een gelijkaardige robotcel. In welke mate optimaliseert de nieuwe installatie het proces?

“De nieuwe robot biedt ons meer mogelijkheden om de tapijten in de standaardcontainers te stapelen. Waar voorheen telkens één tapijt in de lengte door de robot opgenomen en in de container gelegd werd, zullen we nu zowel voor- als achteraan in de container stapelen. Gezien de robotgrijper zich automatisch aanpast aan het product dat hem aangeboden wordt, kunnen we nu verschillende formaten, gaande van 60 tot 280 centimeter, stapelen. Dit zorgt er ook voor dat we een grotere range aan producten automatisch kunnen verpakken. Ten slotte zal de nieuwe installatie rechtstreeks met een PLC aangestuurd worden en valt de extra buffer van het ERP-systeem weg. Dit zijn we nu volop aan het testen.”

Wat waren voor jullie de cruciale uitdagingen in het project?

“De interfacing tussen ons ERP-programma en de aansturing van de robot is zeker de grootste uitdaging. Daarnaast stapelen we met de nieuwe installatie veel kleinere tapijten, waarvan bepaalde slechts zo’n 660 gram wegen. Bij het neerleggen botst zo’n licht tapijt alle kanten op. Dit vangen we op dankzij de zesassige robot die optimaal kan afleggen. Zo kunnen we de tapijten beter positioneren en stabieler laten neerkomen. In het centrum van de arm zit een scanner, waarmee we kunnen detecteren hoe de container zich vult en bijsturen waar nodig. Tot slot stapelen we met deze installatie voor het eerst automatisch grote tapijten en zullen we dus grotere standaardracks gebruiken.”

Deze samenwerking was een eerste kennismaking tussen Mc Three en Fraxinus. Hoe blikken jullie erop terug?

“We apprecieerden sterk dat we vanaf het allereerste contact met technisch onderlegde mensen rond de tafel zaten. Zo konden we snel schakelen. Ook de doorgedreven testfase van de volledige installatie in jullie atelier is een sterke plus. Zo’n omvangrijk project heeft hoe dan ook een impact op de interne flow. Daarom is het van het grootste belang om al op voorhand zoveel mogelijk potentiële obstakels uit te sluiten en de overgangsperiode op de werkvloer zo kort mogelijk te houden. Je moet meteen het momentum grijpen om een dergelijke verandering door te voeren. Zo niet wordt de interne weerstand te groot.”

Niet alleen de testing en opstart, maar ook de dienst na verkoop krijgt de nodige aandacht. Zo kunnen we dankzij camera’s de installatie op afstand onderzoeken en problemen analyseren.

“Handig is dat we via een app het verloop van de installatie voortdurend kunnen volgen en eventuele storingen kunnen opvolgen. We hebben allerlei systemen ingebouwd om onze tapijten te traceren. Als een tapijt verkeerd wordt gestapeld, sturen we het quasi zeker naar de verkeerde klant. Daarom is het belangrijk dat we nadien kunnen volgen wat er is gebeurd. Enkel zo kunnen we onze service hoog houden, wat onze belangrijkste bestaansreden is."

Bedankt dat we hier met onze installatie een bijdrage in mochten leveren!

Fraxinews 2023 Mc Three 1

FACTS & FIGURES

Mc Three uit Waregem bestaat uit twee afdelingen, Carpets en Yarns. Mc Three Carpets produceert machinaal geweven, afgepaste tapijten voor de residentiële markt op standaardafmetingen. Het bedrijf levert wereldwijd B2B aan retailers en e-commerce. Mc Three verhuisde in 1998 van het centrum van Waregem naar industriezone Vijverdam, een site van 60.000 m².

OPRICHTING
1989

AANTAL MEDEWERKERS
295

JAARLIJKS PRODUCTIEVOLUME
4 miljoen m² tapijt

JAAROMZET
Gemiddeld 40 miljoen euro

ACTIERADIUS
Wereldwijd

Geïnspireerd voor jouw robotisering?

Kan robotisering ook een efficiëntieslag voor jouw productieproces betekenen? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!