Fraxinews 2023 PPC Pools 1

Vanwaar de keuze voor ppc?

Wim: “Polypropyleen wordt voor veel doeleinden gebruikt, van textiel over beton tot in plaatmateriaal. Gezien het een chemisch resistent product is, wordt het vaak verwerkt als wanden voor silo’s die blootgesteld worden aan extreme zuren. Ook voor zwembaden is het een ideale bouwstof, want het mag zonder problemen in contact komen met het door chloor behandeld water. De wanden en bodem van onze zwembaden zijn niet alleen chloorbestendig maar ook UV-vast, wat ervoor zorgt dat deze platen een duurzame oplossing op lange termijn bieden.”

Hoe komt zo’n zwembad tot stand?

Wim: “Onze zwembaden worden volgens het monoblokprincipe tot één geheel vervaardigd in het atelier en op die manier naar de werf gebracht. De bodem en zijkanten in pcc zijn vol in de massa gekleurd in de witte of grijstint die de klant heeft besteld. Vervolgens hebben de platen geen verdere afwerking, zoals een liner, nodig. Men zwemt rechtstreeks in de ppc-kuip. Ook alle hulpstukken, zoals skimmers en aanzuigpunten, worden in ppc gemaakt en gelast. Hierdoor zijn onze zwembaden 100% waterdicht.”

Denis: “De platen worden hier geleverd, en wij verwerken deze via een lasproces tot een kuip op maat. Het aan elkaar lassen van de bodem en de zijkanten gebeurt door onze kunststoflastoestellen met ingebouwde extruder. De baden worden dubbel afgelast. Vanbuiten gebeurt dat met een grote hoeveelheid lasdraad, waardoor het als het ware elastisch en dus zowat onbreekbaar wordt. Aan de binnenkant werken we wel fijner af en kan je de lasnaad bijna niet zien. Dit wordt niet geautomatiseerd, omdat we de controle willen houden over de waterdichtheid van de gelaste naden. Wim stond in voor het lassen van de verstevigingsribben aan de zijkanten, maar dit gebeurt nu door de robot.”

Wim: “Manueel kostte het mij een dag om de wanden van de nodige verstevigingsribben te voorzien. De robot heeft ervoor gezorgd dat we onze productiecapaciteit gevoelig kunnen verhogen, want onze kunststoflassers kunnen een bad assembleren terwijl de lasrobot bezig is met het voorbereidende werk voor het volgende bad.”

Naast het lasproces door de robot op zich, ging er ook heel wat aandacht naar de tafel waarop de platen neergelegd worden.

Denis: “De platen waar de verstevigingsribben op worden gelast, kunnen tot 19 meter lang zijn. Dat betekent dat de tafel waarop ze met een heftruck worden gepositioneerd, ook perfect plat moet zijn opdat de lasrobot zijn werk goed kan doen. Dat is geen sinecure bij zo’n lange tafel.”

Hoe zijn jullie bij Fraxinus terechtgekomen?

Wim: “Wij hadden Dominiek van DD Automation gecontacteerd om informatie in te winnen over het robotiseren, en vrij snel is Fraxinus ook in the picture gekomen om de mechanische installatie rond de robot te ontwerpen en uit te voeren. Het was snel duidelijk dat we met Fraxinus en DD Automation bij de juiste partijen waren.”

Denis: “We hadden maar enkele overlegmomenten met Fraxinus en DD Automation nodig om tot het uiteindelijke resultaat te komen: een gebruiksvriendelijke, makkelijk instelbare robot die vlot z’n werk doet.”

Dat horen we graag!

MG 3709 high

OVER PPC POOLS®

PPC Pools® werd opgericht in 2020 door Denis Dierickx en Wim Devreese. Het bedrijf bouwt zwembaden in polypropyleen copolymeer en levert in Vlaanderen aan professionele zwembadbouwers. Het bedrijf is in volle groei en produceert gemiddeld zo’n twee zwembaden per week met een viertal medewerkers.

Fraxinews 2023 PPC Pools 1

De installatie in een notendop

De verstevigingsribben worden in house gemaakt in twee formaten, met een hoogte van 100 of 180 mm. Vervolgens worden de ribben klaargelegd in een magazijn dat aan de robot is gekoppeld. Het magazijn schuift gelijktijdig mee met de robot over het rack waar de ppc-plaat op ligt. De ribben worden één per één omhooggeduwd, zodat de robot deze kan opnemen uit het magazijn. De robotarm draait de rib 90 graden en positioneert hem op de juiste plaats op de plaat. Terwijl de arm de rib blijft vasthouden, wordt deze door de lasrobot aan beide zijden aan de plaat gelast. De afstand tussen de ribben wordt na ingave van de lengte van de plaat automatisch berekend door de software.

DOOR HANS VAN ESSCHE
CEO Fraxinus

Geïnspireerd voor jouw robotproject?

Kan een robot ook een meerwaarde voor jouw productieproces zijn? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!