Verschaeve

HET AUTOMATISATIEPROJECT IN EEN NOTENDOP

Voor de CNC-machine hebben we een robottrack geïnstalleerd. Daarbij zijn er zes palletposities voorzien en een uitrichttafel.

Een medewerker komt drie volle palletten van onbewerkte planken plaatsen en daarnaast drie lege palletten. De robot neemt vervolgens een plank op met de automatisch verstelbare zuigkasten en legt deze op de uitrichttafel. Zo creëren we een correcte aflegpositie vooraleer de plank op de machine wordt gelegd. Daarna neemt de robot een tweede en eventueel een derde plank, richt ze eveneens uit en legt deze ook op de machine.

Dit laden en ontladen van de planken gebeurt tijdens het verspanen van de machine op de vrije zone. De machine is namelijk opgedeeld in twee zones op de tafel en een palen aggregaat. Zo krijg je een continu proces dat slechts om de twee à drie uur een menselijke handeling vereist.

Trappen Verschaeve werkt volledig op maat, waardoor er tal van combinaties en afmetingen mogelijk zijn. Vandaar dat elke plank via een barcode moet ingelezen worden door de robot, zodat ze optimaal kan gepositioneerd worden. Bijkomend berekent de software ook of hij twee of drie planken kan leggen in één freesvlak. Zo benutten we maximaal de tafelcapaciteit en kunnen we de toolwissels optimaliseren wat voor een extra tijdswinst zorgt.

Naast de twee zones op de tafel is er zoals eerder besproken nog een palen aggregaat. Deze zone dient ervoor om de palen langs de vier zijden te bewerken en deze op lengte te maken. Dit werkt in combinatie met de eerste zone van de tafel zodat we hier ook terug een continu proces krijgen. De palen zelf worden via een kettingtransportsysteem aan de robot aangeboden, rekening houdend met de positie van de barcode.

NAUWE SAMENWERKING MET MACHINEFABRIKANT

De bouw van de robot werd een partnership tussen vier bedrijven, waaronder machinebouwer MKM en trappensoftwareleverancier Compass.

We raadden Trappen Verschaeve aan om samen met hen naar Duitsland af te zakken om het project met MKM en Compass uitvoerig te bespreken en de doelstellingen scherp te stellen, wat de vlotte samenwerking en het resultaat van de automatisatie zeker ten goede is gekomen.

RESULTAAT VAN DE OPTIMALISATIE

Bjorn Verschaeve: “De medewerker die vroeger fulltime bezig was met het laden en ontladen van de machine, kan nu heel wat extra opdrachten uitvoeren. Hij neemt zelfs voorbereidende taken over die normaal op bureau gebeuren. Dat is een groot voordeel: enerzijds kan hij alles meteen in z’n eigen technische taal voorbereiden, wat tijdsbesparend werkt. Anderzijds kunnen de collega’s op bureau ook terug efficiënter werken. Met andere woorden, we hebben meer capaciteit op verschillende niveaus gecreëerd."

OVER DE SAMENWERKING

Jan Verschaeve: "De keuze viel op Fraxinus omdat zij al een heel concreet, gedetailleerd en uitgepuurd voorstel hadden gemaakt dat meteen als basis kon dienen om op verder te werken. Daarnaast voelden we al tijdens de eerste gesprekken dat we een partner hadden gevonden die onze taal begrijpt en zelf spreekt. To the point en met de nodige kennis van zaken: dat gaf het nodige vertrouwen om verder te gaan."

"Door dit deel van het productieproces te automatiseren hebben we meer capaciteit op verschillende niveaus gecreëerd."

BJORN VERSCHAEVE

TRAPPEN VERSCHAEVE

Fraxinus Verschaeve 7 2

GEÏNSPIREERD VOOR
JOUW PRODUCTIEPROCES?

Wil jij je productieproces nog efficiënter maken? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

LET'S MEET!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!