2

Hoe ziet de nieuwe productieplant eruit?

“We produceren er SPC vinyl. Dit past binnen onze Luxe Vinyl Tegel-range, maar het productieproces is iets anders. Na het extrusieproces wordt de vinyl in tegels verzaagd, vervolgens gecoat en op maat gesneden. Dit specifieke product maken we niet in België en zal voornamelijk aan de Westkust van de VS verdeeld worden.”

Laat ons even terugkeren naar de beginfase. Hoe zijn we met het project van start gegaan?

“Tijdens de aankoopfase van de equipment voor de coatinglijn van de slabs, kwamen we voor de pick-and-place-robots bij Fraxinus terecht. We kenden jullie al van vorige projecten voor Unilin (ook deel van Mohawk Industries) en konden, op basis van onze ervaring met eerdere systemen, al meteen enkele concrete vereisten opleggen aan de installatie. In de eerste plaats ging het over de takttijd om de snelheid van de coatinglijn te kunnen volgen, maar we zochten ook een systeem met bepaalde veiligheden om ongevallen en foute handelingen te vermijden.”

We zoomen even in op de installatie. Kan je het proces overlopen?

“Een heftruckchauffeur voert pallets met vinylslabs in. Vervolgens wordt de pallet ontstapeld met een dubbele grijper, opdat de robot rustig kan draaien. Via een centrale conveyor gaan de slabs naar de coatinglijn. Na het coatingproces worden ze één voor één terug opgenomen en afwisselend rechts of links afgestapeld om volcontinu te kunnen werken. Voor de freeslijn werken we met een individuele grijper en bijgevolg een zeer korte takttijd. Gezien we met verschillende formaten werken, is er een shiftsysteem voorzien om de rollenbaan zo uit te richten dat de slabs naar een referentiekant worden geduwd en zo correct de freeslijn ingaan.”

De installatie is ook voorzien op de afvoer van pallets.

“Klopt, bij de infeed van de freeslijn is een extra transferfunctie voorzien die de rollenbaan kan verplaatsen om lege pallets op te halen en naar de uitvoer te brengen. Daar worden de pallets afgereden en is er een systeem dat de lege pallets stapelt tot een bepaalde hoogte. Eens die is bereikt, wordt de stapel naar buiten gereden en kan de heftruck deze afnemen.”

Een installatie bouwen op pakweg 8000 km van hier is geen sinecure en toch blikken we terug op een geslaagd project. Wat zijn volgens jou de belangrijkste succesfactoren hiervoor?

“We waren zeer goed voorbereid. In de designfase heeft Fraxinus verschillende keren een aangepast 3D-design getoond, dat Unilin Flooring op zijn beurt tot in het kleinste detail en met verschillende personen heeft gereviseerd. Ook voor de factory acceptance test namen we ruim de tijd opdat we bij de effectieve opstart in Mexicali zo weinig mogelijk aan het toeval zouden overlaten. Verschillende medewerkers hebben vanuit hun ervaring de testopstelling grondig bekeken. Elk onderdeel werd bij wijze van spreken binnenstebuiten gedraaid, maar ogenschijnlijk detaillistische wijzigingen kunnen, eens operationeel, een enorm verschil maken. Daarnaast is een uitgebreide afnametest van een aantal uren met representatief materiaal uiteraard onontbeerlijk.”

Gelukkig, want de eerste korte test verliep vlekkeloos maar bij de langere test merkten we opeens toch nog een probleem.

“Inderdaad! Vinyl is statisch geladen waardoor sommige pakken bij het oppakken aan elkaar bleven kleven, en andere niet. Met een extra peelfunctie in de grijpers en een pushbar die centraal op de slab duwt, is dit opgelost. Hiermee heeft de uitgebreide factory acceptance test meteen zijn nut bewezen.”

De montage ter plaatse is door Unilin Flooring gebeurd. Hoe is dat verlopen?

“Ik heb zelf de mechanische en elektrische opbouw begeleid aan de hand van de tekeningen die we van Fraxinus hadden ontvangen. De installatie is elektrisch bekabeld door een eigen collega, die al betrokken was bij de factory acceptance test. Op zich is dat goed verlopen en heeft Fraxinus bij vragen via online support steeds heel adequaat gereageerd, maar we hebben de opstart toch wat onderschat.”

Heb je nog een laatste woord voor ons, Joris?

“Het ging om een zeer kritisch project voor ons bedrijf, dat we dankzij vorige samenwerkingen en de ervaring van beide partijen vrij zorgeloos aan Fraxinus hebben toegekend. Ook de vlotte bereikbaarheid tijdens de opstart, ondanks het lastige uurverschil, hebben we erg geapprecieerd.”

Veel succes in Mexicali!

IMG 1060 small

FACTS & FIGURES

Unilin Flooring maakt deel uit van Mohawk Industries en is een van de snelst groeiende vloerproducenten ter wereld. Begin dit jaar opende Mohawk een productievestiging in Mexicali.

AFZETMARKT MEXICALI

Verenigde Staten

AANTAL MEDEWERKERS MEXICALI

400

meer info op www.unilin.com

Ga je graag mee in de trend van het lokale produceren?

Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!