Fraxinews Ducaju 01 small

Jullie huizen in een magnifieke nieuwbouw, op een steenworp van de vorige locatie. Vanwaar de beslissing om te verhuizen?

Geert Casselman: “Het gebouw werd te klein en was ook niet meer in optimale staat. Toen de grond hier beschikbaar kwam, hebben we niet getwijfeld. Deze oppervlakte bood de mogelijkheid om de vestiging van Wielsbeke naar Meulebeke over te brengen, wat ons heel wat praktische voordelen oplevert.”

Hoe is het concept van jullie productie en magazijn opgevat?

Geert: “Onze architect had al een traditioneel plan uitgewerkt, maar per toeval en net op tijd maakten we halfweg 2019 kennis met Logflow. Zij deden het revolutionaire voorstel om met één centraal magazijn te werken en de productie op twee niveaus te organiseren. Hierdoor werd het gebouw in oppervlakte een stuk beperkter en hebben we meer uitbreidingsmogelijkheden. Om op twee verdiepingen te werken, hadden we uiteraard wel een lift nodig.”

En zo kwam Fraxinus in the picture.

Pieter Debucquoy: “Klopt! Logflow had hiervoor twee partijen voorgesteld en wij hadden zelf een derde aangebracht. Twee kandidaten, waaronder Fraxinus, hadden het project al in offertefase tot in detail uitgewerkt en waren functioneel aan elkaar gewaagd. Het economische aspect en het feit dat Fraxinus dicht bij ons bedrijf gelegen is, hebben de doorslag gegeven.”

Geert: “De realisaties van Fraxinus die we hebben bezocht, gaven ook meteen het nodige vertrouwen.”

Wat waren de belangrijkste uitdagingen in het project?

Pieter: “Het vlotte verloop van alle goederenstromen op zich was sowieso het meest complexe gegeven. De pallets komen van verschillende richtingen en niveaus. Bovendien zijn er verschillende opties om een topvel toe te voegen, de pallet te wikkelen en te labelen.”

Geert: “Er komen ook talloze types pallets binnen, wat de handling moeilijker maakt. De integratie van een slavepallet lost dit op. Daarnaast willen we in de toekomst nog verder automatiseren met deze installatie, maar willen we eerst productiedata verzamelen zodat we weten waaraan we prioriteit moeten geven. Denk maar aan een strapper, een weegmachine… De installatie moest hierop dus ook al voorzien zijn.”

Welke impact heeft de installatie op het vlak van productie?

Pieter: “Vroeger werd alles manueel verpakt, zowel het strappen als het topvel opleggen en het wikkelen. In de toekomst zullen we labels aanbrengen vanuit ons softwarepakket en kunnen we met AVG’s werken. Dan kunnen we alles aan elkaar koppelen en maken we uiteraard organisatorisch zeer grote sprongen.”

DUCAJU heeft nu een eerste samenwerking met Fraxinus achter de rug. Hoe blikken jullie hierop terug?

Pieter: “Toevallig kende ik Hannes al van in de lagere school. Er was dus geen ijs te breken, de goeie klik was er al. De vragen en eisen die we stelden, werden meteen tot in de puntjes uitgewerkt en in enkele meetings was de installatie uitgetekend.”

Geert: “West-Vlaamse no-nonsensementaliteit, zo kan je het eigenlijk samenvatten.”

Kort en krachtig, de perfecte afsluiter. Bedankt!

DE INSTALLATIE IN EEN NOTENDOP
door Hannes Dekeyzer - Sales engineer Fraxinus

Elk project is maatwerk, dat bewijst ook deze installatie. Met de liftinstallatie worden grondstoffen op pallets naar de productie op het gelijkvloers en de eerste verdieping getransporteerd. Afgewerkte producten keren terug richting de verpakkingslijn die aan de liftinstallatie is gekoppeld. Enkele highlights:

  • De grondstoffen komen de installatie binnen op verschillende types pallets. Om dit vlot te laten verlopen, hebben we een systeem ontwikkeld waarmee een slavepallet onder eender welk type pallet kan worden geschoven. Komt er een pallet binnen die geslaved moet worden, dan geeft de operator opdracht om een pallet uit de palletdispenser klaar te zetten.
  • De pallet gaat vervolgens in de lift richting productie. Omdat we in de liftinstallatie zijdelings moeten inrijden en op de kopse kant uitrijden, werd in de lift een hoekovergave geïntegreerd. Eens boven kan de pallet met een palletwagen uitgereden worden.
  • Afgewerkte producten gaan via de lift naar het gelijkvloers om verpakt te worden. Eens beneden wordt de pallet 90° gedraaid en vervolgens gecentreerd richting topveldispenser en wikkelaar. Een draaitafel zorgt ervoor dat de labelaar aan de vier kanten van de pallet een label kan kleven. Er is ruimte voorzien om later een strapper toe te voegen.
  • Midden in de installatie zijn er brandpoorten voorzien door de klant. Wij hielden er rekening mee dat de pallets in deze openingen nog geëvacueerd kunnen worden in geval van brandalarm.
  • We voorzagen aan ieder opzetpunt een interface met de operatoren, zodat de installatie weet welke stappen er allemaal te doorlopen zijn.
  • Om het onderhoud van de lift te vergemakkelijken, installeerden we de liftmotor aan de zijkant van de liftkooi, ter hoogte van het liftplatform, in plaats van op het dak van de lift.
Fraxinews Ducaju 03 small

DUCAJU IN 'T KORT

DUCAJU is het resultaat van de fusie tusssen Du Caju Printing, BDMO en Hellyn Kartonnage. De oorsprong van het bedrijf gaat terug naar 1729 (Du Caju Printing) en wordt intussen door de 8ste generatie onder CEO Tom Du Caju geleid. DUCAJU is gespecialiseerd in luxeverpakkingen en gepersonaliseerde presentatiemappen in karton voor uiteenlopende sectoren.

JAARLIJKSE OMZET
32 miljoen euro

AANTAL MEDEWERKERS
Meulebeke: 86, Erpe-Mere: 92

PRODUCTIEOPPERVLAKTE MEULEBEKE
2x 9.000 m²

TOTALE PRODUCTIECAPACITEIT
100.000 dozen per dag

meer info op www.ducaju.com

OP ZOEK NAAR EEN VLOTTE LOGISTIEKE FLOW?

Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

LET'S MEET

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!