Farm Frites 1 - Fraxinus

We werkten verder op een bestaande installatie. Kan je even het project schetsen?

“We hadden reeds zes palletizers met een palletmagazijn dat drie verschillende types pallets kan aanbieden. Om meer pallets per uur te kunnen produceren, planden we de installatie van een zevende palletizer in dezelfde ruimte. Om de productiestop zo kort mogelijk te houden, was het noodzakelijk om gefaseerd te werken. Daarom werd in een eerste fase het bestaande palletmagazijn opgeschoven en een lift voorzien. Dit moest in een tijdspanne van amper twee dagen gebeuren zodat de productie voor die zes machines kon heropstarten. Daarna werd in fase twee de zevende palletizer gebouwd. Ten slotte werden in fase drie twee extra palletmagazijnen met palletcontrole tussen de derde en vierde palletizer geïnstalleerd, om de extra verpakkingscapaciteit de baas te kunnen.”

En hoe verloopt het palletizerproces?

“De kartonnen dozen met zakken frietproducten worden op hoogte in de fabriek getransporteerd naar de palletizerafdeling. Terwijl de dozen daar in de palletizer van Qimarox in een eerste laag worden geformeerd, wordt een lege pallet naar boven gebracht. Eens een laag klaar is, gaat de machine als het ware open en komt de laag dozen op de pallet terecht. Zo gaat dit proces verder tot er een volledige toren op de pallet is gebouwd. Voor de stabiliteit van de lading voorzien we om de twee à drie lagen een tussenvel. Daarna wordt de gestapelde pallet gewikkeld, en gaat ze richting het stockagebedrijf, tevens op conveyors door Fraxinus geleverd.”

Duidelijk, nu kunnen we even dieper ingaan op het project. Een kritiek punt in fase één was het stilleggen van de productie voor de verhuis van het palletmagazijn.

“Bij ons draait de productie 24/7, dus de palletizers staan nooit stil. Voor deze fase moesten we de productie echter stilleggen, wat een grote uitdaging was. We wilden de verhuis in een zo kort mogelijke tijd afronden, want in onze sector, waar de vraag groter is dan het aanbod, is een productiestop eigenlijk not done. Een goede voorbereiding was daarom cruciaal om de stilstand minimaal te houden. Als het moet, nemen we daarvoor verregaande maatregelen: toen bleek dat we +/- zes uur zouden winnen als we de lift via het dak zouden binnenbrengen met een tweede kraan, werd daar geen minuut over getwijfeld. Ondertussen kon het bestaande palletmagazijn verplaatst worden met een andere kraan.”

Gezien de volcontinue productie is remote controlling van de installatie des te belangrijker.

“Het is zeer handig dat er vanop afstand geschakeld kan worden. Via een netwerkverbinding kunnen we de software van de installatie bereiken en remote ingrijpen. Een bijzondere troef zijn de camera’s die voorzien zijn op de installatie zelf, zodat we ook al kunnen kijken naar wat er is fout gelopen. Dat is een echte meerwaarde, want zo kunnen we veel sneller een oplossing vinden.”

We spreken over een doorlooptijd van tien maanden, wat bijzonder krap is voor een dergelijk ambitieus project.

“In januari hebben we de eerste gesprekken gevoerd en tegen het einde van mei startten we al aan de eerste fase voor de verhuis van het palletmagazijn en de bouw van de lift. Vervolgens heeft fase twee een tweetal weken geduurd, van opbouw van de verpakkingsmachine tot de afwerking en testing van de software, de stapelpatronen en de stabiliteit van de pallets. In oktober werd dan het extra dubbel palletmagazijn geïntegreerd. Het kon ook niet anders: gelijktijdig met dit project werd de productiecapaciteit van een van onze productielijnen structureel verhoogd, waardoor de toevoer van dozen om te palletiseren toenam. Met de drie bestaande palletdispensers zouden we er niet komen, dus hadden we die twee extra nodig.”

Fraxinus was slechts één van de vele partijen die bij dit multidisciplinaire project was betrokken. Hoe zorgden jullie voor een vlotte samenwerking tussen alle partners?

“Van aanpassingen aan de sprinklerleidingen en de verlichting tot het plaatsen van ladders en verplaatsen van trappen: heel wat bedrijven moesten op elkaar afgestemd worden. Hiervoor hebben we een masterplan voorzien met vaste referentiepunten om het voor iedereen zo duidelijk mogelijk te houden. De timing was voor iedereen zeer strikt, maar het is gelukt dankzij een goede dosis pragmatiek en probleemoplossende attitude van alle partners.”

Voor minder gaan we niet. Wat is je bijgebleven aan onze samenwerking?

“De facturen, die blijven bij. (lacht) Alle gekheid op een stokje: ik zie nog vaak Ruben van Engico (vaste partner Fraxinus) voor me, die urenlang in de koude hal met een dekentje op de schoot, de software aan het programmeren was en blééf doorgaan. Het is een typerend beeld van de goeie samenwerking, gebaseerd op een no-nonsense en flexibele aanpak en met veel wederzijds respect.”

Dat is fijn te horen!

Farm Frites 2 - Fraxinus

Facts & figures

Farm Frites is een Nederlands aardappelverwerkend bedrijf. Het familiebedrijf produceert meer dan 80 soorten frieten, aardappelspecialiteiten en appetizers en levert internationaal aan horecaondernemers in meer dan 100 landen.

› Opgericht in 1971

› 5 productievestigingen in Nederland, België, Polen en Egypte

› 40 verkoopkantoren wereldwijd

› Productie: meer dan 1,5 miljoen ton aardappelen per jaar

› 1.500 medewerkers

Meer info op www.farmfrites.com

Geïnspireerd voor jouw productieproces?

Nood aan een geoptimaliseerd productieproces? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!