Fraxinews Unilin 1

Nemen jullie ons, als opwarmer, mee doorheen het proces van deze automatisering?

Sam: “Het doel van de installatie is om isolatieplaten (2400 x 1200 mm) met een onderdakfolie af te werken en ze vervolgens te verpakken om ze in het magazijn te stockeren. Het volledige proces gebeurde voorheen door enkele operatoren met twee bestaande machines, die los van elkaar draaiden. De folielijmmachine kwam van een andere plant en werd geoptimaliseerd, onder andere op het vlak van veiligheid, om hier verder te gebruiken. Eens de platen met de folie waren afgewerkt, werden ze per stapel van 500 mm hoogte door een operator naar de bestaande verpakkingsmachine gebracht om de krimpfolie aan te brengen. Vervolgens werden de packs manueel gestapeld en bevestigde een operator onder de onderste pack een onderblok zodat een heftruck de stapel makkelijk kon opnemen. Het volledige proces kon een stuk efficiënter en gezien er steeds meer vraag is naar dit product, hebben we aan Fraxinus gevraagd om het proces te herbekijken.”

Hoe ziet de installatie er nu dan uit?

Sam: “De eerste handeling aan de invoer is het aanbieden van een stapel onafgewerkte isolatieplaten aan een manipulator. Deze neemt met zuignappen plaat per plaat af, waarna elke plaat afzonderlijk naar de folielijmmachine wordt gedreven. In die machine wordt aan de bovenzijde een onderdakfolie gekleefd. Hierna worden de afgewerkte platen manueel door een operator op kwaliteit gecontroleerd en semiautomatisch aan een heftafel in stapels van 500 mm hoogte klaargelegd. De volgende stap is het verpakken van de stapel in de krimpfoliemachine. Eens dat is gebeurd, worden de packs door een nieuwe robot op een pallet gestapeld en gelabeld. Onder de onderste pack wordt door dezelfde robot een spacer aangebracht, zodat een heftruckchauffeur de stapel packs gemakkelijk kan opnemen om deze naar het magazijn te brengen.”

Het stapelen van de packs op het eind van het proces kon ook door een manipulator gebeuren. Waarom werd toch voor een robot gekozen?

Stefan: “Enerzijds is een robot veiliger en onderhoudsvriendelijker, anderzijds kunnen we de robot flexibeler inzetten. We kunnen hem zowel platen laten stapelen als schuimblokken laten bevestigen. Met een manipulator gingen we goedkoper af zijn om te stapelen, maar we hadden dan wel een complexer systeem nodig om de schuimblokken aan te brengen. Een robot kunnen we ook makkelijk inzetten voor een ander project. Stel dat er op termijn wordt beslist om het productieproces te veranderen en de installatie te ontmantelen, dan kunnen we de robot hergebruiken voor een andere toepassing. Dit is in het verleden nog gebeurd binnen Unilin.”

Unilin is één van de allereerste klanten van Fraxinus en rekent al bijna twintig jaar op onze diensten. Laat ons echter naar de essentie gaan: wat maakt de samenwerking voor jullie succesvol?

Stefan: “Doordat we voor elk project intens samenwerken en van elkaar leren, beschouwen we Fraxinus als een partner en niet als een leverancier. Hans en zijn team kennen onze producten door en door en hoewel er vaak geen zeeën van tijd zijn, slagen we er steeds in om operationeel te zijn volgens de afgesproken timing en binnen het opgelegde budget. Hierdoor kunnen we beiden steeds doen wat we hebben beloofd aan onze klant.”

Hans: “Unilin wordt geleid door mensen met een sterke technische bagage, en dat is voelbaar tot in het kleinste detail. We dagen elkaar enorm uit op technisch vlak, en dat vraagt best veel energie van beide partijen. Hierdoor leidt deze synergie van onze gezamenlijke knowhow tot een resultaat waarbij we na oplevering steeds mogen vaststellen dat er conceptueel niets beter kon.”

Fraxinews Unilin 2

OVER UNILIN INSULATION

Unilin Insulation is al 50 jaar een begrip in de bouwwereld, als één van de grootste Europese spelers in PIR-isolatieplaten en zelfdragende dakelementen. Unilin Insulation heeft 1.100 medewerkers over acht verschillende sites in Europa en brengt pasklare oplossingen voor alle isolatietoepassingen, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. De Utherm Sarking L Plus isolatieplaten die op de installatie in dit artikel worden gemaakt, zijn isolatieplaten voor de buitenzijde van hellende daken met aan de bovenzijde erop verkleefde onderdakfolie.

Fraxinews Unilin 1

De highlights van de installatie

  • Aan de uitvoer kunnen we manueel kleine pakjes van 600 x 1200 mm opzetten, laten verpakken en stapels van maken met de robot: de installatie is dus flexibel inzetbaar.
  • De bevestiging van de schuimblokken met hete lijm gebeurt niet langer door een operator, wat veiliger is. De operator vult de lijm bij buiten de veiligheidszone maar het lijmen zelf gebeurt door de robot in de veiligheidszone.
  • Ondanks de vele handelingen, hadden we slechts beperkte plaats voor de installatie en werd vindingrijk omgesprongen met de ruimte. Zo kan het onderblokkenmagazijn bijgevuld worden terwijl de robot draait.
  • Dankzij de heftafel in de semiautomatische zone moet de operator zich niet meer bukken om de stapels te maken en wordt het werk ergonomischer.
  • Ten slotte kan de installatie sneller ingezet worden: met één of twee medewerkers kan al opgestart worden, terwijl er vroeger steeds zes operatoren vrij moesten zijn.

Geïnspireerd voor jouw productieproces?

Nood aan een geoptimaliseerd productieproces? Wij wisselen graag van gedachten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Let's meet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu!